Framgångsrika svenska simmare

Många av oss, i synnerhet barn, tycker om eller till och med älskar att bada. Att dyka och leka i en sjö eller att åka till ett vattenland med häftiga vattenrutschkanor är rena drömmen för ett barn.

Det är dock inte lika många som är intresserade av att bara simma. De flesta nöjer sig med att lära sig att simma och kanske ta simborgarmärket, guldgrodan, guldfisken eller några av alla de andra sim-märken som finns. Men det är endast ett fåtal som går steget längre och börjar träna och tävla i simning. Detta trots att Sverige har en stark tradition av att ta fram framgångsrika simmare, i synnerhet inom damsimningen.

Vilka grenar finns inom simning?

För det första så ska det klargöras att det finns olika grenar inom simning. Det handlar om bröstsim, ryggsim, fjärilsim och frisim (även kallat crawl). De flesta riktar i synnerhet in sig och specialiserar sig inom en gren. Men det finns även så kallade medley-lopp där man använder alla fyra simsätt i loppet.

Framgångsrika svenska simmare

Som det nämnts tidigare har Sverige fostrat många simmare som tagit sig hela vägen till världstoppen. En imponerande bedrift med tanke på att det är en liten del av befolkningen som över huvud taget tävlingssimmar och dessutom är Sverige ett relativt litet land. Det finns även en del prispengar att vinna om man lyckas vinna stora tävlingar, och med det kan man även få bra sponsorkontrakt. En bra ekonomi är alltid viktigt. Dels för att kunna fortsätta sin satsning till hundra procent, men även för framtiden då man ska spara till barn eller till en ny bostad.

Nedan får du lite information om två av de bästa svenska simmarna inom damsimningen:

Sarah Sjöström

Sarah Sjöström är troligtvis den mest framgångsrika simmerskan vi haft, och då är hon fortfarande mitt uppe i karriären och endast 26 år gammal. På sin meritlista har hon tagit ett guld, ett silver och ett brons i OS. Inte nog med det, hon har även lyckats vinna hela 11 VM-guld, 22 EM-guld och utöver det har hon hela 31 silver- och bronsmedaljer i VM och EM. De största framgångarna har varit i fjärilsim tätt följt av frisim. Hon har även satt flera världsrekord under sin tid som aktiv.

Therese Alshammar

Therese Alshammar hade även hon en fantastisk karriär som hon avslutade år 2016. Tyvärr lyckades hon inte ta något OS-guld, men hon har två silver och ett brons. Hon kan dock stoltsera med hela 12 VM-guld och 25 EM-guld samt ytterligare 18 VM- och EM-medaljer. De flesta har tagits i frisim.

Ovanstående två simmare bör vi i Sverige vara stolta över. De har verkligen satt Sverige på kartan med alla sina framgångsrika resultat inom simningen. Frågan är vem som ska ta över den svenska simtronen när även Sarah Sjöström lagt simglasögonen på hyllan.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation