Nybörjare eller erfaren – här är simträningen för dig!

Att simma är en träningsform som är otroligt bra på många sätt och vis. Sverige erbjuder ett flertal olika simhallar dit man kan gå för att få sig ett riktigt bra träningspass. Det finns många olika typer av nivåer som man kan simma på. Vissa är väldigt erfarna simmare, medan andra simmar mer för motion och för att det är skönt och avslappnande.

En av de många fördelar som simträningen har är att du får möjlighet att arbeta med hela kroppen på en och samma gång. Utöver detta är simning en väldigt skonsam träningsform som passar bra för äldre eller för människor som genomgår rehabilitering efter t.ex. en skada. En annan stor fördel som simning har är att du kan få upp din puls rätt ordentligt och därmed även träna kondition på ett bra och enkelt sätt.

Här nedan kommer du att få tips på simträning som passar om du är nybörjare eller erfaren. Innan vi går djupare in på ämnen så vill vi även poängtera vikten av att välja bra och korrekta sim- och träningskläder. Hos Gorilla Sports kan du hitta mängder med plagg och tillbehör som du kan behöva ha med dig till simhallen,bland annat snygga träningsväskor, vattenflaskor och handdukar.

Simträning för nybörjaren

Om du kan simma 400 meter under loppet av 10 minuter så räknas du in i kategorin nybörjare. En bra uppvärmning för dig kan då vara att simma lugnt cirka 200 meter, men samtidigt hålla ett jämnt temp. Det bästa är även om du kan mixa olika simsätt och tekniker. Efter uppvärmningen är det kanske dags att starta igång teknikträningen. Du kan satsa på att simma 50 meter 8 gånger om. För varje längd du simmar så byter du teknik och simsätt.

Är det istället kondition du vill träna? Inga problem. En bra simträning för kondition kan vara att simma 4 x 100 meter i tre olika omgångar. Vill du få upp pulsen så mycket som möjligt så räkna dina simtag och försök att använda så få som möjligt.

Simträning för den erfarna

Simträning för den erfarna skiljer sig från nybörjaren av flera orsaker. När man räknas som en erfaren simmare kan man simma 1000 meter under mindre än 20 minuter. Uppvärmningen ser dock likadan ut för nybörjaren som för den erfarna simmaren. Börja med 200 meter i ett lugnt och jämnt tempo. Teknikträningen här kan bestå av 8 x 25 meter där du försöker hålla samma antal armtag under alla längder. Konditionsträningen kan se ut så att du simmar 6 x 100 meter i tre omgångar och i din pacetid. Därefter avslutar du med att sätta in en 2 x 100 meter, men minskar din tid med 5 sekunder eller mer.

Kom ihåg att alltså avsluta träningspasset med nedsimning!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation