En simmares utrustning

Simning är vid första anblick en sport som kräver betydligt mindre utrustning än många andra sporter – det är till exempel inte en kontaktsport som gör att man behöver bära hjälm eller andra skydd. En simmares utrustning är dock minst lika viktig för deras prestation som inom andra sporter.

Den största delen av en simmares utrustning är badkläderna. Det kanske vanligaste inom simsport är att män bär någon form av badbyxor (som kan vara av varierande längd) medan kvinnor bär någon form av baddräkt (som också den kan vara av varierande längd). Ett kontroversiellt ämne i detta sammanhang är de så kallade hajdräkterna, som är en heltäckande simdräkt i ett material med särskilda funktioner som gör simmaren mer strömlinjeformad, vilket minskar motståndet i vattnet. Hajdräkterna är dock förbjudna vid alla tävlingar anordnade av FINA (det internationella simförbundet) sedan 2010. Detta efter krav från flera nationella simförbund. Man menade också att man inte ville att simning skulle bli en ”materialsport”, där framgång baseras på utrustningen. Att så kunde ha blivit fallet var tydligt vid OS i Sydney år 2000, då 83 procent av alla medaljer togs av simmare som bar hajdräkter.unveiling_of_lzr_racer_in_nyc_2008-02-13

Förutom badkläder bär simmare också badmössa och simglasögon. Dessa två plagg är den enda form av utrustning (förutom badkläderna) som tillåts enligt simsportens stadgar – man får annars inte ha någon utrustning som kan öka prestationen. Simglasögonens främsta funktion är att skydda simmarens ögon mot klor. För att de ska vara ett hjälpmedel och inte ett hinder är det dock viktigt att glasögonen sitter tätt mot ansiktet, för att förhindra att vatten läcker in.

Förutom all denna utrustning, som simmaren använder i poolen, finns det också utrustning som är viktig att ha utanför poolen. Även om simning är en sport som sker i vattnet, är det till exempel lika viktigt att dricka vatten när man simmar som vid utövning av andra sporter, och en vattenflaska är därför ett måste för alla simmare. Om man som simmare skulle vilja ha en vattenflaska med sin simklubbs namn eller sitt eget namn, kan man enkelt beställa vattenflaskor med tryck på Medtryck.com. Övrig utrustning som många simmare har med sig utanför poolen är en eller flera handdukar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation