Simidrotten i Sverige är stor

Vi har många simföreningar för aktiva simmare och de erbjuder kurser, träningar och tävlingsverksamhet. Simidrotten innehåller flera olika grenar av varierande karaktär. Man kan exempelvis träna och tävla i simning i olika former, såsom konstsim, simhopp och vattenpolo.

Simning sker genom olika distanser och med olika simstilar. De tekniker, eller simsätt, som man tävlar med är bröstsim, ryggsim, crawl (även kallad frisim) och fjärilssim. Tävlingar arrangeras på både lokal, nationell och internationell nivå. Simmare som tävlar på elitnivå tränar minst tio timmar om dagen och de tränar både i och utanför vattnet. Gym och annan form av styrke- samt konditionsträning är viktigt att lägga tid på för att bli en framgångsrik simmare, då simning är en krävande idrott. På Svensk Simidrotts hemsida kan man läsa det mesta man behöver veta som rör simidrotten i Sverige.

DivingKonstsim är en idrottsgren där man tävlar i synkroniserad simning. Det finns två moment i tävlingsformen, figursimning och musiksimning. Vid bedömningen av figursimning ger domaren poäng från 1,0 till 10,0. 10,0 poäng betyder att rörelsen är helt korrekt utförd i enlighet med regelverket medan 1,0 poäng innebär att rörelsen är helt felaktigt utförd. Vid musiksimning är det fler än en domare som gör bedömningen, och vissa av dem är tekniska medan andra är artistiska.

Simhopp innebär att man tränar och tävlar från en höjd som kan vara på olika nivå, och där man ska landa i vattnet. Grenen delas in i höga hopp samt svikthopp. Simhopp kräver en stor portion precision och styrka i magmusklerna. Det går nämligen ut på att i hoppet och landningen göra så precisa rörelser som möjligt.

En annan simidrottsgren är vattenpolo. Där spelar två lag mot varandra, och man rör sig i vattnet för att försöka träffa motståndarens mål med en boll. Flest mål innan periodtiden har gått ut vinner matchen.

Simidrotten har ett officiellt förbund i Sverige, Svenska Simförbundet, som verkar för sportens utveckling och tillgänglighet för alla. Sedan början av 1900-talet har SSF varit verksamt och ingår även i Riksidrottsförbundet. Svenska Simförbundet har en strategisk plan med huvudmål och andra prioriterade mål som styr de aktiviteter och satsningar som sker inom den svenska simsporten.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation