Konstsim

Konstsim kallas också synkroniserad simning, och är en av de grenar som ingår i paraplytermen ”simsport”. Inom konstsim tävlar man i två olika moment, musiksimning och figursimning. Inom det sistnämnda momentet, figursimning, gäller det för simmarna att utföra en rad figurer med så stor precision som möjligt. Domarna kan ge poäng mellan 1,0 och 10,0, där 1,0 innebär att figuren är helt fel utförd, och 10,0 innebär en helt perfekt utförd figur. Inom musiksimningen spelar koreografi och artistiskt uttryck en större roll. Man kan tävla som solo, som duo, som trio eller i större lag.

Konstsim har en lång historia, men trots det blev sporten inte en olympisk gren förrän år 1984. Den allra första tävlingen i konstsim anordnades i Berlin år 1891, och då endast för män. Detta förändrades dock under 1900-talet, då konstsim allt mer kom att domineras av kvinnor. Sporten kallades till en början för vattenbalett, och den blev populär bland de breda massorna i USA när den australienska simmaren Anette Kellerman uppträdde i New York som en undervattensballerina i en stor glastank. Den första tävlingen i sporten i USA skedde år 1939 på Wright Junior College, och var en tävling mellan två skolor.800px-open_make_up_for_ever_2013_-_jiang_tingting_-_jiang_wenwen_-_11

Konstsim är en mycket fysiskt krävande sport, som bland annat kräver stor skicklighet i att röra sig i vatten. Simmarna måste dels kunna hålla andan under långa perioder, dels kunna kontrollera sin andning mycket väl, då de håller sig upp-och-ner under vattnet. Eftersom konstsim kan sägas vara en kombination av gymnastik, simning och dans krävs också stor styrka, uthållighet, flexibilitet, graciösa rörelser, konstnärlighet och exakt timing.

Förutom de fantastiska rörelser som konstsimmare utför vid en tävling, kan man som utomstående i sporten även fascineras av de färgglada baddräkter och extravaganta sminkningar som tävlingsdeltagarna bär. Inom andra grenar av simsporten bärs ofta betydligt mindre iögonenfallande baddräkter, vilket också brukar vara fallet när ”lekmän” badar eller simmar. Det enda undantaget är badkläder för barn, som brukar kunna rivalisera konstsimmarnas dräkter när det gäller färger och mönster. Om du letar efter badkläder eller andra märkeskläder för barn, ska du gå in på Kidsbrandstore.se. Där finns ett stort utbud av barn- och ungdomskläder för alla smaker och tillfällen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation