Sarah Sjöström

Sarah Sjöström är en av våra starkast lysande stjärnor på idrottshimlen. Blott 23 år gammal har hon ändå lyckats erövra stora titlar och tunga rekord. Hennes simkarriär har gått spikrakt uppåt och idag är hon en av det svenska simlandslagets viktigaste simmare. Redan som trettonåring kammade hon hem guld, silver och brons i Ungdoms-OS, och hennes framgångar i somras är det väl knappast någon som har missat. Genombrottet kom som fjortonåring när hon slog Anna-Karin Kammerlings svenska rekord i 100 meter fjärilsim och vann EM samtidigt. Bara framtiden kan utvisa var hon kommer sluta.

Sjöströms alla medaljer

Under sin karriär från genombrottet som senior 2008 till framgångarna i årets OS har Sjöström lyckats plocka hem många medaljer i olika stilar. Det är i 100 meter fjärilsim som hon varit starkast, och gång efter gång slagit sina egna världsrekord. Efter tre VM-guld på sträckan och ett misslyckande i OS 2012 var det dags för revansch i Rio. Sjöströms guld i fjärilsim var historiskt och hon vann med en sekunds marginal till tvåan. Samtidigt slog hon sitt världsrekord och vann sin första OS-medalj. Det skulle bli två medaljer till i Rio, ett silver på 200 meter frisim och ett brons på 100 meter frisim.

Andra utmärkelser för Sjöström

Förutom fina medaljer så har Sarah Sjöström också fått andra utmärkelser för sina prestationer. Två år i rad, 2014 och 2015 har hon vunnit Järringpriset som tilldelas en idrottare som stått för årets bästa sportprestation. Under de åren dominerade hon sina distanser i både lång- och kortbana. 2015 fick hon också bragdguldet med motiveringen ”För explosiv viljekraft, dubbla världsrekord och en historisk guldkavalkad”. Samma år blev hon också årets europeiska simmare, utsedd av Swimming World Magazine. Efter sina OS-medaljer i år och ännu fler världsrekord kan man bara spekulera i om hon återigen blir belönad för sina överlägsna insatser i simvärlden.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation