Simning och annan fysisk aktivitet för hälsan

Att röra på sig hjälper oss att må bra samtidigt som det förebygger skador och sjukdomar. Egentligen spelar det ingen större roll vad vi gör, huvudsaken att vi faktiskt rör på oss. En kombination av en allsidig varierad träning är det allra bästa. Helst ska vi röra på oss en stund varje dag och minst ett par gånger i veckan träna lite hårdare så att vi får upp pulsen och svettas. Bra motionsformer är exempelvis löpning, cykling, inlines, styrketräning, klättring och simning, som du kan läsa lite extra om här nedan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När du simmar får du ett skonsamt och behagligt träningspass. Beroende på hur intensivt du simmar och med vilken simstil kan det vara mycket ansträngande med simning, och du tränar både kondition, styrka och koordination. Simning kan dessutom vara avkopplande och bra för både det mentala och fysiska välbefinnandet. Även andra former av fysisk aktivitet är bra att kombinera med. Du kanske är på en weekend och passar på att ägna dig åt bowling Stockholm, spelar golf i Skåne eller plockar svamp i Norrland. Det är nöjen som man kanske inte tänker på att de faktiskt även ger en möjligheten att röra på kroppen.

Det finns olika simstilar som man kan tävla i, och de kan man även variera sig mellan för att få en allsidig simträning. Variera din simning mellan bröstsim, ryggsim, crawl och fjärilssim så tränar du olika muskelgrupper och ser till att få upp flåset ordentligt. När du simmar crawl och ryggsim tränar du både armar och ben samtidigt. Även axlar och rygg får sig en ordentlig genomgång. Se dock till att du värmer upp ordentligt innan du tar i hårdare, för att undvika skador och förslitningar. Efteråt bör du varva ner och stretcha ordentligt.

Även barn behöver röra på sig och simning är en utmärkt form av lekfull fysisk aktivitet. Innan barnet har lärt sig att simma kan man naturligtvis ändå bada. Bara att röra sig i vattnet, plaska och leka är otroligt bra för hälsan, och det är även förberedande för att barnet ska känna sig tryggt i vattnet när det blir dags för simskolan.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation