Simning för vuxna nybörjare

De flesta av oss lärde oss simma som barn, bara inte särskilt bra. Den typiske simmaren som aldrig varit med i en simklubb kan ta sig fram i en lugn sjö eller i en bassäng med hjälp av klassiskt bröstsim. När det kommer till mer avancerade simsätt, svårare vatten eller att simma riktigt fort är däremot de flesta av oss rätt dåliga. Men det behöver inte vara så, för det är nämligen aldrig för sent att lära sig simma ordentligt oavsett hur gammal man är. I takt med att sporter som Iron Man och triathlon vunnit i popularitet har det också börjat poppa upp fler och fler simklubbar och föreningar som erbjuder träning i till exempel crawl även för vuxna nybörjare. För dig som ska tävla i någon av de tidigare nämnda sporterna, eller som satsar på en Svensk Klassiker och Vansbrosimmet, så är det sannolikt nästan ett måste. Men även för dig som bara är en glad motionär så är det kul att lära sig något nytt och utveckla ditt simmande.

Skador i simning
Simning är generellt sett en skonsam sport som inte genererar så mycket skador. Den vanligaste skadan är dock att axlarna blir överbelastade i den så kallade rotatorkuffen (musklerna som stabiliserar axelleden) på grund av de repetitiva rörelserna med armarna när du tar dig framåt. Om du råkar ut för en sådan skada som oftast yttrar sig i form av en strålande smärta ut på översidan av armen är ett tips att uppsöka en naprapat Stockholm för att få behandling. Det går också att förebygga genom att använda simfenor, genom att specifikt styrketräna den delen av kroppen och genom att jobba med hållningen. Går du rak i ryggen och med axlarna i en bra position kommer du inte bara se snyggare ut, du undviker också långvarig felbelastning som kan yttra sig som skador när du kommer igång att börja träna.

För den som lärt sig simma bröst- och ryggsim samt crawla är nästa steg att lära sig fjärilsim. Om man vill, för det är absolut inte nödvändigt för den som inte ska tävla i det. Det ses som det jobbigaste av de fyra simsätten samtidigt som det inte är lika snabbt som crawl.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation