Simning inom triathlon
Triathlon är en uthållighetsgren som består av cykling, simning och löpning och grenarna genomförs efter varandra utan några avbrott. Det svåraste delmomentet är oftast simningen då man inte har kontroll över havet som man simmar i.
Triathlon blev en OS-gren året 2000 och man använder hav eller andra vattensamling som är naturliga eftersom att bassänger skulle bli för trånga för alla deltagare samtidigt. När man simmar i öppet hav så finns det alltid risk för strömmar eller kramper som gör momentet mycket farligare än de andra momenten som löpningen och cyklingen eftersom de görs på land.
Du måste vara i otroligt bra fysisk form för att klara av en triathlon, och dessutom en väldigt skicklig simmare. Man använder simtekniken crawl för att simma så snabbt och energieffektivt som möjligt. Crawl är en simteknik, och det är den mest använda simtekniken idag.
Det är väldigt viktigt att använda hela benet när man sparkar iväg fötterna, och det gäller även att andas in vid rätt tidpunkt. Det är svårt att bemästra, men de bästa simmarna kan med hjälp av denna teknik spara väldigt mycket av sin energi för att klara loppet.
Många atleter tränar dock i inomhusbassäng för att förbättra sin fysik och prestanda, även om havet är där loppet sker. Oavsett om du är nybörjare eller professionell simmare så är bassängen en väldigt bra plats att öva upp sina färdigheter innan ett eventuellt lopp.
Vid bassängsim och vid träningar så kan det hända olyckor som gör att man slår i tänderna i bassängkanten eller liknande, och då är det viktigt att få akut tandvård på en gång. Det kan också ske andra slags olyckor vid ett triathlon, men i arrangerade lopp finns det alltid utbildade sjuksköterskor och läkare på plats.
Några av Sveriges bästa triatleter är Oskar Djärv som vann SM i triathlon 2016, samt Gabriel Sandör som vann SM både 2014 och 2015, samt olympisk distans året 2016. Triathlontävlingar är otroligt krävande lopp som enbart passar de mest uthålliga och tränade atleter, men även nybörjare kan ta sig an grenarna var för sig eller varför inte i kombination om man vill utmana sig själv eller bygga på sina tider.