Vansbrosimningen

Vansbrosimningen fick sin början 1950 när två invånare i kommunen ville komma på ett sätt att locka fler att simma långa sträckor. Efter att ha kasserat flera förslag kom de på idén att de skulle simma under alla sex broar som finns över kommunens vattendrag. Det var så hela loppet fick sin början. År 1956 ordnades den första officiella tävlingen, då anslöt sig simmare från hela Sverige. Den första att vinna loppet var Göran Åberg från Örebro SS. Idag ordnas det årligen flertalet olika simlopp som går under Vansbrosimningen. Arrangörerna bakom loppen är Vansbro AIK Simklubb, och förutom tävlingarna i vatten ordnas samtidigt triathlon och cykling. Alla lopp sker utomhus i öppet vatten och deltagarna simmar både med- och motströms. Totalt är det runt 16 000 personer som varje år deltar i någon tävling, vilket gör Vansbrosimningen till Sveriges största öppet vatten-lopp. Tävingarna äger rum under en veckas tid på sommaren.

Vansbrosimningens olika lopp

Vansbrosimningen består av dryga tio olika lopp. Det klassiska loppet kallas kort och gott för Vansbrosimningen. Sträckan man simmar är 3000 meter lång, varav 2000 simmas medströms och 1000 meter simmas motströms. För att delta på loppet måste man vara minst tio år gammal, och som mest får 9000 deltagare simma. Det finns också ett lopp som är hälften så långt som klassikern, alltså 1500 meter. Man anordnar även Vansbro kortsim, där sträckan är 1000 meter. Vansbro tjejsim är Sveriges största lopp för kvinnor. Det är ett 1 kilometer långt lopp som simmas motströms i Västerdalälven. Nu har föreningen dessutom valt att starta en ny sträcka på 10 000 meter, vilket är det längsta loppet någonsin. Vansbrosimningen är ett evenemang som erbjuder något för alla åldrar. Även fast man inte får delta i det långa loppet om man är under tio år får man vara med och simma. För barn från 6 – 9 år ordnas Lilla Vansbrosimningen, där barnen simmar mellan 25 och 50 meter. Det här är inte en tävling där man tar tid, utan en tävling som vill uppmuntra till mer simglädje.

Att förbereda sig inför simningen

Vill man delta på något av loppen gäller det att förbereda sig ordentligt. Det kan vara klokt att börja träna i en simhall, och simma hela sträckan man tänkt simma på tävlingarna. Vill man delta för att nå ett bra resultat krävs det att man tränar på regelbunden basis. Något som är värt att tänka på är att vattnet kommer vara kallare under själva loppet, eftersom det sker utomhus. Dock är det tillåtet att använda våtdräkt, så att investera i en snygg och bra sådan kan hjälpa en att klara loppet utan att frysa. Det lönar sig naturligtvis att även träna utomhus i öppet vatten. Om man är tålig och inte frusen kan man börja träna tidigt på året. Eftersom vattentemperaturen är kall kan det vara skönt att värma sig i en badtunna trä efter att man simmat. Andra saker man kan skaffa som förberedelse inför loppet är simglasögon och simmössa.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation