Bröstsim eller crawl?

Sedan långt tillbaka är det självklara sättet i Sverige att lära ut bröstsim som sättet att lära sig simma. Svenska simförbundet vill nu att man börjar lära ut crawl istället. Det är alldeles för svårt att

koordinera arm- och benrörelser för fyraåringar. Frågan är inte helt enkel att avgöra, eftersom bröstsim hjälper till att rädda fler från att drunkna, men crawl å andra sidan, är ett snabbare sätt att lära sig simma. Och de som lär sig simma, vet vi som bekant mer sällan behöver livräddning.

Bröstsim närmast kulturellt betingat

Sveriges bröstsimtradition är relativt unik och många menar att den är lite konservativ och närmast av en kulturell natur. I USA och Australien har man sedan länge gått över till att börja med crawl. Anledningen kan vara att vi i Sverige riktat in simundervisning på livräddning. Enligt en artikel i SvD räddar också bröstsim fler liv än crawl. Baksidan är att det tyvärr kan vara frustrerande för många barn att lära sig simma om det tar för lång tid och det bästa sättet att rädda liv från drunkning, kanske är om barn snabbare lär sig simma. Många simföreningar kämpar med att ha en ekonomi i balans. Att driva simundervisning kan vara en del att få intäkter. För att ha sponsorer gäller det även

både för ideell verksamhet och vinstindrivande företagsamhet, att satsa lite på att synas genom reklam. Det kan räcka med tygpåsar med tryck och behöver inte kosta så mycket mer än så, för att i slutänden dra in förhållandevis stora sponsorpengar.

Bröstsimmet och crawlandets historia

Som det hörs på namnet simmar man med händerna ut från sitt bröst och motsvarande rörelse gör man samtidigt med benen. Det är det första simsätt man lär ut i Sverige på simskolor och anses vara ett viktigt simsätt för livräddning ute i vattnet. Bland tävlingssimmare räknas bröstsim som en av de svårare teknikgrenarna om man ska slå rekord. Simsättet att Crawla fanns redan i det antika Grekland och Rom, och det har alltså crawlats sedan lång tid tillbaka i medelhavet. Ett av de första dokumenterade tillfällena då crawl används i modern tid, finns från en simuppvisning 1844 i London. På den tiden uppfattades stilen som ”totalt o-europeisk” och t.o.m Grotesk. Tekniken crawl växlar väldigt mycket, beroende på hur lång sträcka simmaren tänkt simma. Kortare sträckor kan det hända att en simmare inte andas en enda gång och på lite längre så ofta som vartannat armtag.

Hur långt går det att simma?

En 52-årig sloven har simmat över 5000 kilometer i Amazonfloden. Bara om han simmat i Nilen hade han kunnat nå längre i en och samma flod. Tolv kilo simmade han bort från magen och han gästades av nyfikna pirayor och andra djur under den 65 dagar långa simturen. Huruvida han simmade bröstsim eller crawl låter vi vara osagt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

saturation