Svenska Simförbundet

Svenska Simförbundet (SFF) är ett förbund som har till syfte att sammankalla simsportsrelaterade föreningar och verka för sportens utveckling i landet. Organisationen bildades 1904 och ingick samma år i Riksidrottsförbundet. SFF har fler än 315 medlemmar och däribland både tävlingsinriktade föreningar och föreningar som endast sysslar med annan verksamhet. Medlemmarna är verksamma i de olika simidrotterna; simhopp, simning, konstsim och vattenpolo.

Group of children on swimming class, making bubbles

Förutom de officiella idrotterna är föreningarna även aktiva inom utbildande verksamhet, bland annat simskola och simlekskola, babysim och minisim. Det finns dessutom flertalet motionsaktiviteter, och som en uppmuntran till att barn ska lära sig simma och bli trygga i vatten har Svenska Simförbundet tagit fram olika märken. Man behöver utföra vissa utmaningar för att få märket, och innan man kan simma handlar aktiviteterna om att man ska lära sig röra sig i vattnet på ett tryggt och säkert sätt. Baddaren, som är de första märkena, får man om man bland annat doppar huvudet under vattnet, ”kokar kaffe” och kan glida lite genom vattnet. Senare byggs det på med simtag, att man ska flyta, simma längre sträckor och dyka djupare. Fler märken man kan erövra utefter vägen är bland annat Pingvinen, Guldfisken, Järnmärket, Bronsmärket, Silvermärket, Hajen, Kandidaten och olika varianter av Magistern.

Varje år arrangeras Simkunnighetens dag där föreningarna runt om i landet arrangerar olika typer av aktiviteter. Att kunna simma är en viktig sak som både ger den simkunniga glädje och säkerhet. Säkerhet för både sig själv och för andra. Om man kan simma kan man röra sig tryggt i vattnet samtidigt som man har möjlighet att hjälpa till om en riskfylld situation skulle uppstå. Alla barn bör lära sig simma, och man börjar alltid med att se till så barnet känner sig tryggt och säkert i och nära vattnet. Därefter bygger man successivt på med nya kunskaper och färdigheter som gör att barnet så småningom kan ta sig fram under och över vattenytan. Att simma är inte bara nödvändigt ur säkerhetssynpunkt. Det är dessutom en utmärkt motions- och träningsform som låter kroppen röra på sig på ett sunt och skonsamt sätt. Allt detta ligger Svenska Simförbundet varmt om hjärtat.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation